‘The Newsroom’ HBO SERIAL

by - poniedziałek, lutego 02, 2015

HBO powoli staje się potęgą serialową – począwszy od „Gry o Tron”, która to gości już na naszych ekranach od bodaj 2011 roku, poprzez wspaniałe „House of Cards”  z Kevinem Spacey’em w roli głównej (ach, nie mogę się doczekać premiery III sezonu!) aż w końcu „The Newsroom”, o którym to chciałam dzisiaj słów kilka powiedzieć.

Warto chyba zacząć od tego, że sama co nieco interesuję się dziennikarstwem (nie bez powodu praktyki odbywałam w redakcji gazety :P ), więc może jestem w swoich faktach nieobiektywna. Ostrzegam więc i liczę na rzetelne opinie, jeśli już ten serial widzieliście, a jeśli nie – to z wytrwałością poczekam, by i Wasze zdanie na ten temat poznać.

Serial przenosi nas do telewizyjnego studia, w którym zgrana ekipa przygotowuje newsy do wieczornych wydań wiadomości, stąd zapewne nazwa ‘the newsroom’.  Cóż, bohaterowie – jak to na ludzi przystało – mają skomplikowane życia prywatne, które chcąc nie chcąc, wpływają na ich pracę, co jest skutkiem wielu śmiesznych (albo wręcz tragicznych) sytuacji. W rolach głównych Jeff Daniels jako prezenter tychże wiadomości (i tu z czystym sercem stwierdzić muszę, iż jest wprost genialny!), Emily Mortimer jako producentka wykonawcza, szef Sam Waterston oraz pracownicy – tu w rolach John Gallagher Jr., Alison Pill, Thomas Sadovski, Dev Patel i Olivia Munn.  Ale nie chodzi tu tylko o problemy sercowe, ale i o poprawność polityczną. Wiadomo – poważna, szanująca się telewizja, najchętniej oglądane newsy w kraju, nie można pozwolić sobie na błąd. Głównym problemem bohaterów, którzy są żądni prawdy i tylko prawdy jest poprawność polityczna. Jak wydobyć to, co chce się przekazać, nie urażając żadnej ze stron? Cóż, to wydaje się niemożliwe, dlatego też firma niejednokrotnie wpada w tarapaty spowodowane czyimś zbyt długim jęzorem, czy najzwyklejszym błędem, bo jesteśmy tylko ludźmi.

Jak już wspomniałam, serial składa się tylko (niestety) z trzech sezonów. Pierwszy sezon ma 10 odcinków, drugi całe dziewięć, trzeci zaledwie sześć. Jeden odcinek trwa godzinę, zapewniam jednak, że wspaniała gra aktorska, wspaniała fabuła i jeszcze lepiej dopasowana muzyka sprawią, że godzina minie w mgnieniu oka, tak samo jak wszystkie sezony, jeżeli wpadniecie już w ten trans.

a tu jeszcze oficjalny trailer, jeżeli jeszcze się nie przekonaliście! ;)

Ja wpadłam jak śliwka w kompot. Skoro jesteśmy już przy serialach, to ostatnio poza moimi ukochanymi Grey’s Anatomy zaczęłam oglądać Chasing Life. Ogląda ktoś? ;) Choć nie powiem, moje serce nadal krwawi po zakończeniu się Desperate Housewifes, choć od tego minęło kilka dobrych lat. A Wy, kochani, co oglądacie? ;) Dacie szansę Newsroomowi?

*zdjęcie pochodzi z filmweb.com

You May Also Like

5 komentarze

1. Masz rację - HBO strasznie kusi swoimi serialami. Jak na razie nie mam czasu, by oglądać te, które zacząłem, więc po ten na razie nie sięgnę :)

OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzyłam serial tylko z nazwy i... dobra, zaznaczę sobie do obejrzenia. Kiedyś... xD
    "Chasing Life" ja oglądam, ale to przecież wiesz, więc chyba nie musiałam pisać XDDD ♥

OdpowiedzUsuń
  3. Dam serialowi szansę :) A Chasing life śledzę i bardzo mi się podoba :)

OdpowiedzUsuń
  4. Za "Desperate Housewifes" też płakałam. A temu serialowi, o którym wspominasz na końcu, może kiedyś dam szansę :) Ja póki co nadrabiam braki w "Grze o tron".

OdpowiedzUsuń
  5. HBO robi naprawdę świetne seriale. Kiedyś zapewne obejrzę, ale nie teraz. Teraz utknęłam w Marvelowskich serialach, a i kolejny sezon Wikingów nadciąga. :3

Obserwatorzy