‘The Newsroom’ HBO SERIAL

HBO powoli staje się potęgą serialową – począwszy od „Gry o Tron”, która to gości już na naszych ekranach od bodaj 2011 roku, poprzez wspaniałe „House of Cards”  z Kevinem Spacey’em w roli głównej (ach, nie mogę się doczekać premiery III sezonu!) aż w końcu „The Newsroom”, o którym to chciałam dzisiaj słów kilka powiedzieć.

Warto chyba zacząć od tego, że sama co nieco interesuję się dziennikarstwem (nie bez powodu praktyki odbywałam w redakcji gazety :P ), więc może jestem w swoich faktach nieobiektywna. Ostrzegam więc i liczę na rzetelne opinie, jeśli już ten serial widzieliście, a jeśli nie – to z wytrwałością poczekam, by i Wasze zdanie na ten temat poznać.

Serial przenosi nas do telewizyjnego studia, w którym zgrana ekipa przygotowuje newsy do wieczornych wydań wiadomości, stąd zapewne nazwa ‘the newsroom’.  Cóż, bohaterowie – jak to na ludzi przystało – mają skomplikowane życia prywatne, które chcąc nie chcąc, wpływają na ich pracę, co jest skutkiem wielu śmiesznych (albo wręcz tragicznych) sytuacji. W rolach głównych Jeff Daniels jako prezenter tychże wiadomości (i tu z czystym sercem stwierdzić muszę, iż jest wprost genialny!), Emily Mortimer jako producentka wykonawcza, szef Sam Waterston oraz pracownicy – tu w rolach John Gallagher Jr., Alison Pill, Thomas Sadovski, Dev Patel i Olivia Munn.  Ale nie chodzi tu tylko o problemy sercowe, ale i o poprawność polityczną. Wiadomo – poważna, szanująca się telewizja, najchętniej oglądane newsy w kraju, nie można pozwolić sobie na błąd. Głównym problemem bohaterów, którzy są żądni prawdy i tylko prawdy jest poprawność polityczna. Jak wydobyć to, co chce się przekazać, nie urażając żadnej ze stron? Cóż, to wydaje się niemożliwe, dlatego też firma niejednokrotnie wpada w tarapaty spowodowane czyimś zbyt długim jęzorem, czy najzwyklejszym błędem, bo jesteśmy tylko ludźmi.

Jak już wspomniałam, serial składa się tylko (niestety) z trzech sezonów. Pierwszy sezon ma 10 odcinków, drugi całe dziewięć, trzeci zaledwie sześć. Jeden odcinek trwa godzinę, zapewniam jednak, że wspaniała gra aktorska, wspaniała fabuła i jeszcze lepiej dopasowana muzyka sprawią, że godzina minie w mgnieniu oka, tak samo jak wszystkie sezony, jeżeli wpadniecie już w ten trans.

a tu jeszcze oficjalny trailer, jeżeli jeszcze się nie przekonaliście! ;)

Ja wpadłam jak śliwka w kompot. Skoro jesteśmy już przy serialach, to ostatnio poza moimi ukochanymi Grey’s Anatomy zaczęłam oglądać Chasing Life. Ogląda ktoś? ;) Choć nie powiem, moje serce nadal krwawi po zakończeniu się Desperate Housewifes, choć od tego minęło kilka dobrych lat. A Wy, kochani, co oglądacie? ;) Dacie szansę Newsroomowi?

*zdjęcie pochodzi z filmweb.com

5 komentarzy:

1. Masz rację - HBO strasznie kusi swoimi serialami. Jak na razie nie mam czasu, by oglądać te, które zacząłem, więc po ten na razie nie sięgnę :)

OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzyłam serial tylko z nazwy i... dobra, zaznaczę sobie do obejrzenia. Kiedyś... xD
    "Chasing Life" ja oglądam, ale to przecież wiesz, więc chyba nie musiałam pisać XDDD ♥

OdpowiedzUsuń
  3. Dam serialowi szansę :) A Chasing life śledzę i bardzo mi się podoba :)

OdpowiedzUsuń
  4. Za "Desperate Housewifes" też płakałam. A temu serialowi, o którym wspominasz na końcu, może kiedyś dam szansę :) Ja póki co nadrabiam braki w "Grze o tron".

OdpowiedzUsuń
  5. HBO robi naprawdę świetne seriale. Kiedyś zapewne obejrzę, ale nie teraz. Teraz utknęłam w Marvelowskich serialach, a i kolejny sezon Wikingów nadciąga. :3

Labels

#MójEmpik #mójpoczątekwszystkiego #konkursmoondrive 5/5 52bookchallenge 2018 52BookChallenge2015 52BookChallenge2016 52BookChallenge2017 Agata Christie Agnieszka Lingas-Łoniewska Akapit-Press Akurat Albatros AMBER Artur Rojek astraia autobiografia biografia biograficznie Black Publishing Bonda book tag Bralczyk Bram Stoker broadchurch brzydota Bukowy Las Burda książki Cecelia Ahern charles bukowski Chyłka ciekawostki Curly Heads Czarna Owca czytajPL czytamy Dagmara Półtorak Dan Brown dla młodzieży Dolnośląskie Dominik W. Rettinger Dracula dramat dziwnezdjęciawcenie ebook Eric-Emmanuel Schmitt erido.pl felietony filmowo Gaiman happysad haul historyczna iiteratura obyczajowa Izabela Sowa jakub małecki jakub żulczyk Janusz L. Wiśniewski Jeżycjada Jo Nesbø John Green Jojo Moyes Jørn Lier Horst kalendarz katarzyna bonda Katarzyna Tubylewicz kinowo konkurs kryminał kryminał polski kryminał szwedzki książka książki książkoholik księgarnia Lackberg literatura amerykańska literatura faktu literatura historyczna literatura kryminalna literatura norweska literatura obyczajowa literatura piękna literatura polska literatura skandynawska literatura współczesna literatura zagraniczna literatura zagrniczna maj Małgorzata Musierowicz Matthew Quick Michael Cunningham migawkamiesiąca Mikołaj Milcke Millennium mitologia muzycznie muzyka muzyka polska muzykoholik nagroda literacka nathan hill Netflix niebo nieumiemśpiewać Nina George Nina Reichter Novae Res o mnie Obejrzajki Odkrywamy Blogosferę Olga Tokarczuk Piotr Adamczyk płyta poczuj miętę do czytania podsumowanie miesiąca poezja polska prasa poradnik praca zbiorowa prószyński i S-ka przemyślenia Puzyńska Regina Brett Remigiusz Mróz Replika reportaże Richard Paul Evans romans sensacja seriale Share Week 2017 Share week 2018 słucham Smak Słowa smutek Sophie Hannah Stosikowo śmierć świat książki Święto Blogów TAG Targi Książki tbr Teodor Szacki thriller thriller psychologiczny tomasz lipko TOP 10 tyleczytania tylemiłości urodziny W.A.B Wendy Welch wersja angielska wielka wymiana książkowa woblink współczesna wydawnictwo AGORA SA wydawnictwo akurat wydawnictwo czarna owca Wydawnictwo Czarne Wydawnictwo czwarta strona Wydawnictwo dobra litera wydawnictwo dobra literatura wydawnictwo Filia wydawnictwo insignis wydawnictwo kobiece wydawnictwo literackie wydawnictwo marginesy wydawnictwo muza sa wydawnictwo otwarte wydawnictwo Prószyński i S-ka wydawnictwo Rebis wydawnictwo w.a.b wydawnictwo znak wyniki wywiady zachciejki Zielona Sowa Znak Znak literanova Zygmunt Miłoszewski